Zwieren en zwaaien van theater Rouler bij Antonia


Jongeren maken voorstelling over waargebeurd verhaal

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de jaren ’30, ’40 en ’50 in de Achterhoek. De voorstelling gaat over Anny, die op haar veertiende naar dansles mag in Gaanderen en daar de passie voor dansen ontdekt. Tijdens die danslessen leert ze ook haar latere echtgenoot kennen. Het plezier aan dansen zal als een rode draad door haar leven lopen, net zo als de snoepwinkel die haar ouders hebben. Het stuk is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van mevrouw Gerritsen die nog steeds in de Achterhoek woont. Zij vertelde haar verhaal tijdens één van de activiteiten van Lang Leve Kunst en Naoberschap.

Theater Rouler

Theaterinitiatief Theater Rouler maakt Tweedagsvliegen: een theatervoorstelling gemaakt in slechts twee dagen. De spelers zijn jongeren vanaf 12 jaar. Ze komen één weekend bij elkaar. De eerste dag wordt gerepeteerd, de tweede dag zijn de voorstellingen. Daarbij wordt een locatie omgetoverd tot theater. Productie en regie is in handen van Ingeborg van Dijk, Nadine Arendsen en Fedda Tuenter.

“Op zaterdagochtend komen de spelers naar het repetitielokaal en op dat moment weten ze nog niet waar het stuk precies over gaat en welke rol ze zullen spelen”, aldus Ingeborg van Dijk, een van de initiatiefneemsters. “De rest van de dag zijn de spelers bezig om vanuit improvisatie de voorstelling vorm te geven”. “Zondagochtend is er een generale repetitie waarbij de puntjes op de i worden gezet door de spelers. En dan op naar de voorstellingen”, laat Nadine Arendsen weten, een van de andere regisseurs.

Theater Rouler is ontstaan vanuit een vraag van jongeren uit de Achterhoek naar kortlopende toneelprojecten en de grote hoeveelheid aan theatrale ideeën van Nadine Arendsen en Ingeborg van Dijk die nog een thuis zochten. Het creatieve duo heeft samen jarenlang ervaring opgedaan in het jongerentoneel. Nadine heeft Theater gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en is betrokken geweest bij verschillende community-art-projecten. Ingeborg geeft al jaren drama en theatersport op een middelbare school, is docent Kunst en Cultuur en regisseur van verschillende amateurtoneelgroepen. Fedda Tuenter speelt sinds de middelbare school mee in verschillende theaterproducties en studeert logopedie. Zij is sinds vorig jaar als regisseur betrokken bij de producties van Theater Rouler.

Achterhoeks programma Lang Leve Kunst en Naoberschap

Partners van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap zijn Markenheem, Sensire, De Gouden Leeuw, Azora, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Lang Leve Kunst
Ruim drie miljoen Nederlanders zijn 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst draagt hieraan bij met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg, kunst en cultuur.

Lang Leve Kunst is een programma dat voortvloeit uit het onderzoek Kunstbeoefening met ambitie uitgevoerd door prof. dr. R. Hortulanus e.a. (2012). Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo waren initiatiefnemers van dit onderzoek.

Vrijwilligerswerk (NOV) een convenant gesloten met de ministeries van VWS en

OCW.

Nieuws
Nood aan de man in de ouderengeneeskunde - olifantenpad

​De komende jaren hebben de Achterhoekse zorgaanbieders gezamenlijk ongeveer 4400 vacatures te vervullen.
Acht zorgaanbieders waaronder Azora en zorgverzekeraar Menzis werken samen vanuit het Olifantenpad aan 6 deelprojecten. Onlangs is het convenant door deze zorgaanbieders ondertekend.

Lees meer
Nieuws
OPEN DAG DE SCHUYLENBURGH Lees meer
Nieuws
SCHENKING VAN MONUTA Lees meer