Zwieren en zwaaien van theater Rouler bij Antonia


Jongeren maken voorstelling over waargebeurd verhaal

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de jaren ’30, ’40 en ’50 in de Achterhoek. De voorstelling gaat over Anny, die op haar veertiende naar dansles mag in Gaanderen en daar de passie voor dansen ontdekt. Tijdens die danslessen leert ze ook haar latere echtgenoot kennen. Het plezier aan dansen zal als een rode draad door haar leven lopen, net zo als de snoepwinkel die haar ouders hebben. Het stuk is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van mevrouw Gerritsen die nog steeds in de Achterhoek woont. Zij vertelde haar verhaal tijdens één van de activiteiten van Lang Leve Kunst en Naoberschap.

Theater Rouler

Theaterinitiatief Theater Rouler maakt Tweedagsvliegen: een theatervoorstelling gemaakt in slechts twee dagen. De spelers zijn jongeren vanaf 12 jaar. Ze komen één weekend bij elkaar. De eerste dag wordt gerepeteerd, de tweede dag zijn de voorstellingen. Daarbij wordt een locatie omgetoverd tot theater. Productie en regie is in handen van Ingeborg van Dijk, Nadine Arendsen en Fedda Tuenter.

“Op zaterdagochtend komen de spelers naar het repetitielokaal en op dat moment weten ze nog niet waar het stuk precies over gaat en welke rol ze zullen spelen”, aldus Ingeborg van Dijk, een van de initiatiefneemsters. “De rest van de dag zijn de spelers bezig om vanuit improvisatie de voorstelling vorm te geven”. “Zondagochtend is er een generale repetitie waarbij de puntjes op de i worden gezet door de spelers. En dan op naar de voorstellingen”, laat Nadine Arendsen weten, een van de andere regisseurs.

Theater Rouler is ontstaan vanuit een vraag van jongeren uit de Achterhoek naar kortlopende toneelprojecten en de grote hoeveelheid aan theatrale ideeën van Nadine Arendsen en Ingeborg van Dijk die nog een thuis zochten. Het creatieve duo heeft samen jarenlang ervaring opgedaan in het jongerentoneel. Nadine heeft Theater gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en is betrokken geweest bij verschillende community-art-projecten. Ingeborg geeft al jaren drama en theatersport op een middelbare school, is docent Kunst en Cultuur en regisseur van verschillende amateurtoneelgroepen. Fedda Tuenter speelt sinds de middelbare school mee in verschillende theaterproducties en studeert logopedie. Zij is sinds vorig jaar als regisseur betrokken bij de producties van Theater Rouler.

Achterhoeks programma Lang Leve Kunst en Naoberschap

Partners van het Achterhoekse programma Lang Leve Kunst en Naoberschap zijn Markenheem, Sensire, De Gouden Leeuw, Azora, het Slingelandziekenhuis, Kruiswerk Achterhoek, Sité, het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en de Gruitpoort. De Gruitpoort is initiatiefnemer en voert het programma uit.

Lang Leve Kunst
Ruim drie miljoen Nederlanders zijn 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst draagt hieraan bij met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg, kunst en cultuur.

Lang Leve Kunst is een programma dat voortvloeit uit het onderzoek Kunstbeoefening met ambitie uitgevoerd door prof. dr. R. Hortulanus e.a. (2012). Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo waren initiatiefnemers van dit onderzoek.

Vrijwilligerswerk (NOV) een convenant gesloten met de ministeries van VWS en

OCW.

Nieuws
Gezellige kerstmarkt in en om MMP zaterdag 15 december 2018 aanvang 16.00 uur

Kerstmarkt in Gendringen bij woonzorgcentrum Maria Magdalena Postel!

Zaterdag 15 december a.s. van 16.00 tot 20.00 uur op het Kerkplein 3.

Na de kerstmarkt van vorig jaar dacht MMP haar laatste markt voorlopig gehouden te hebben, als gevolg van de (tijdelijke) verhuizing naar Ulft. Door omstandigheden is het tijdspad aangepast en zal er pas in maart/april 2019 verhuisd gaan worden. Derhalve is er besloten om weer een kerstmarkt te organiseren. Zo kunnen de inwoners van Gendringen de kerstmarkt dit jaar bezoeken i.c.m. het ‘Winterpreuvement’ wat tegenover het woonzorgcentrum georganiseerd wordt. Woonzorgcentrum Maria Magdalena Postel wil een leuke middag / avond organiseren voor iedereen! De kerstmarkt in en om MMP wordt georganiseerd voor een goed doel. Met de opbrengst kan hopelijk een nieuwe beweegtuin aangelegd worden bij het nieuwe woonzorgcentrum en verpleeghuis.

Wat is er tijdens de kerstmarkt zoal te doen?

Verkoop van kerststukjes, kerst/wenskaarten, vogelvoedertaarten, Rode Kruis met kerst en handwerk artikelen, loterij met altijd (hele mooie) prijzen, heerlijke erwtensoep uit eigen keuken (ook om mee te nemen!), wafels met warme kersen en slagroom, warme chocolademelk en glühwein, promotie / informatiekraam van de ‘Vrienden van MMP’,
U bent van harte welkom op zaterdag 15 december tussen 16.00 – 20.00 uur!

Lees meer
Nieuws
Nieuwsbrief van Azora en Wonion over het nieuwe MMP

Het ontwerp voor het nieuwe woonzorgcentrum is, verwachten we, begin volgend jaar helemaal klaar.
Extra tijd is nodig voor bijvoorbeeld het maken van een goede woningplattegrond. Ook het toevoegen van een parkeerkelder vraagt aanpassing van de indeling van het gebouw.

Lees meer
Nieuws
Film van Miele over verpleeghuis Den Es: "Aandacht heeft iedereen nodig"

​In verpleeghuis Den Es in Varsseveld verblijven de cliënten in kleinschalige woongroepen in hun vertrouwde omgeving in de Achterhoek. De was wordt centraal gedaan, in de in-huis wasserij. Dit zorgt ervoor dat er meer tijd is voor de medewerkers om de bewoners de aandacht te geven die ze verdienen.

Lees meer