Cookie instellingen

Onze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikerservaring. Wilt u de website bezoeken en cookies accepteren?
Lees ons privacy beleid.

Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Voeding

Visie op voeding: draagt bij aan woon- en leefplezier!

Eten en drinken zijn een eerste levensbehoefte van de mens. Daarnaast heeft eten een sociale functie. Voor de meeste bewoners zijn de eet- en drinkmomenten een hoogtepunt in hun dag en draagt lekker eten bij aan het (leef)plezier.Wij vinden goede voeding een essentieel onderdeel van de totale zorg en welzijn van onze bewoners.

We geloven dat de maaltijd meer is dan alleen voeding; het is een sociale en culturele ervaring. Daarom investeren we in een gastvrije eetomgeving en in maaltijden die niet alleen voedzaam zijn, maar ook smakelijk en aantrekkelijk gepresenteerd worden. We moedigen sociale interactie aan tijdens de maaltijden om de eetlust en het welzijn van onze bewoners te vergroten. Ook kan de bewoner een keuze maken in de locatie waar warm gegeten wordt (huiskamer, restaurant of appartement) en het tijdstip waarop gegeten wordt (‘s middags of ‘s avonds).Ook is er de mogelijkheid voor familie om soms mee te koken, dan wel voor alle bewoners van het woongedeelte van het familielid.

Goede voeding

We streven naar een gebalanceerd en voedzaam dieet voor al onze bewoners.Ons voedingsbeleid wordt ontwikkeld in samenwerking met voedingsdeskundigen van de afdeling diëtetiek van Azora als ook de voedingsdiensten van elke locatie. We focussen op verse, seizoensgebonden en lokale ingrediënten om maaltijden te bereiden die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen en smaak, terwijl we rekening houden met dieetbeperkingen en voorkeuren van individuele bewoners.Met de maaltijden dragen we bij aan het verminderen van de meest voorkomende voedingsproblemen, te weten ondervoeding, obstipatie, uitdroging en slikproblemen.

Daarom bieden we ook eten en drinken aan volgens de volgende vier richtlijnen:

  • Voeding bevat voldoende eiwitten (behoud van spiermassa)
  • Voeding bevat voldoende vezels (behoud van een goede stoelgang)
  • Dagelijks wordt voldoende vocht aangeboden (niet uitdrogen)
  • Voeding bevat voldoende calorieën (voorkomen ondervoeding).

Duurzame Voeding

Azora neemt deel aan de Greendeal 3.0 en van daaruit is er ook speciale aandacht voor duurzaamheid op het gebied van eten en drinken. We stimuleren het gebruik van lokale, biologische en seizoensgebonden producten. We verminderen voedselverspilling (waste) door slimme menuplanning en recyclen organisch afval. Onze inkooprichtlijnen bevorderen diervriendelijke en milieuvriendelijke praktijken. Ook wordt er in de menucyclus gestreefd naar minimaal één keer in de week een maaltijd zonder vlees, maar met een volwaardige plantaardige vervanging. Denk hierbij aan peulvruchten of vleesvervangers