Programma basisartsen schept hechte band
Het dagelijks werk van basisartsen in de ouderenzorg is intensief en veeleisend. Om hen niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk te ondersteunen, slaan Azora, Marga Klompé en Sensire de handen ineen. Samen met Menzis zetten we een bijzonder ontwikkeltraject op. Een programma dat onze basisartsen tijd en ruimte biedt om - onder werktijd – zichzelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Het doel? Het werkplezier van onze basisartsen vergroten, hun weerbaarheid verbeteren, ze veerkrachtiger maken, betere zorg bieden en verbondenheid creëren tussen Azora, Marga Klompé en Sensire.
We interviewden Ruby Krol, coach en mede-eigenaar van IPPOZ. Zij is de coach die basisartsen Diana, Daphne en Sarah begeleidt in deze ontwikkeling.
Wat houdt het programma in?
“Het traject richt zich op de basisartsen die bij deze organisaties werken,” aldus Ruby. “Ze schrijven een persoonlijk ontwikkelplan en zijn gekoppeld aan een supervisor. Hiermee bespreken ze niet alleen medisch inhoudelijke zaken, maar ook hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast begeleid ik een reeks intervisie- en themabijeenkomsten.”
“Hoe lekkerder je werkt, hoe meer er uit je handen komt. Dat is fijner voor jezelf, collega’s én cliënten.”
Tijdens de intervisiebijeenkomsten brengen Diana, Daphne en Sarah een situatie of dilemma in dat hen raakt. ‘’Dit kan een opmerking, e-mail of situatie met een collega/ cliënt zijn. Samen duiken we in de situatie en pluizen uit waarom dat belangrijk is voor diegene. Vervolgens kijken we hoe zij hiermee om kan gaan. In de volgende bijeenkomst blikken we hierop terug. Het gaat om leren reflecteren en jezelf beter begrijpen.’’In de themabijeenkomsten behandelen ze onderwerpen zoals zelfzorg, leiderschap of teamrollen. ‘’Het is een workshop, interactief en meer gericht op kennisoverdracht. Uiteraard toegespitst op de eigen werkcontext. Hierin kijken we naar de inbreng van de groep; de kennis die zij op willen doen.’’
Veilige ruimte voor groei
Wat deze aanpak van meerwaarde maakt, is de veilige setting waarin Diana, Daphne en Sarah openhartig kunnen zijn. “De gesprekken die hier plaatsvinden, voer je niet zo snel. Ook niet met je collega’s, vrienden of zelfs je partner. De deelnemers delen vrijuit wat hen bezighoudt en stellen elkaar – zonder oordeel - verdiepende vragen. Dat schept een hechte band en leidt tot herkenning en steun. Uiteindelijk hebben ze alle vier dezelfde rol, met overeenkomende taken en verantwoordelijkheden.”
“Aan het einde van het traject staan deelnemers steviger. Meer proactief en daarmee nóg professioneler.”
Wat het geheel zo mooi maakt is dat deze verbondenheid verder gaat dan de grenzen van één organisatie. Diana, Daphne en Sarah leren elkaar beter kennen, wat ook de samenwerking over regionale organisatiemuren heen versterkt. Die laagdrempeligheid helpt enorm. Stel dat je een innovatie wilt doorvoeren, dan bel je nu makkelijker een collega van een andere organisatie.
Meer werkplezier, betere zorg
“Hoe lekkerder je werkt, hoe beter je je werk doet. Het gaat om begrijpen hoe je jezelf meeneemt in je werk en wat je werk met jou doet. Als dat in evenwicht is werk je fijner én haal je het beste uit jezelf.”
Ruby ziet bij deelnemers vaak een bijzondere groei. “Aan het einde van een traject staan mensen steviger in hun schoenen. Ze handelen meer proactief en staan vaker stil bij wat ze zelf belangrijk vinden. Dat maakt hen niet alleen betere artsen, maar ook krachtiger als mens.”
Een uitnodiging tot reflectie
Dit is niet zomaar een programma, maar een uitnodiging om stil te staan bij wie je bent, waar je voor staat en waarin je wil groeien. Het biedt handvatten om niet alleen werk, maar ook jezelf onder de loep te nemen. Om het in Ruby haar woorden te zeggen: “Het belangrijkste instrument in de zorg ben je zelf.’’
Ben jij een basisarts en wil je investeren in jezelf én in de zorg in regio Achterhoek?
Kom eens koffiedrinken bij Azora, Marga Klompé of Sensire.